ČTĚTE,, INGREDIENTS,, NA ETIKETĚ VÝROBKU

Jak se vyznat v kosmetice ?

 

Sulfáty, konzervanty, parafín ..... Běžné složky kosmetiky, které však pleti nemusí vůbec svědčit.

Víte, co obsahují přípravky na vaší poličce v koupelně nebo v kosmetické taštičce?

 

Šifra jménem INCI 

„Na každém výrobku písmenka, obvykle hodně maličká, skrývají tzv. INCI neboli mezinárodní názvosloví pro kosmetické suroviny. Složky výrobku v něm uvedené musejí být řazeny sestupně od největšího zastoupení. Háček je ovšem v ingrediencích, jichž je ve výrobku méně než jedno procento, ty se totiž mohou řadit libovolně. To samozřejmě výrobci vědí a vyvolají zdání vyššího obsahu účinných látek, než jich ve výrobku skutečně je.“ Pro pochopení nabízíme složení měsíčkové pleťové vody: Ingredients (INCI): Aqua, Panthenol, Polysorbate 80, Calendula Officinalis Flower Extract, Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Sodium Benzoate. „Podle uvedeného složení v INCI by se mohlo zdát, že obsahuje mnoho měsíčkového extraktu (Calendula Officinalis). Jenže pokud je extraktu pod 1 %, může být složky Sodium Benzoate (benzoan sodný – konzervant) 0,9 % a měsíčkového extraktu 0,01 %, a přesto může být na etiketě zařazen před konzervant. To pak vyvolá pocit většího obsahu přírodního extraktu než konzervantu,“ 

 

Vytváří závislost

 

Parafín je jednou z hlavních složek většiny běžné kosmetiky. Je to minerální (parafínový) olej vyráběný z ropy. INCI název je Paraffinum Liquidum nebo Mineral Oil. Běžně je v masážních a koupelových olejích, v pleťových mlékách a krémech i ve vlasové kosmetice. „Vytváří na pokožce film, který způsobuje zdánlivou hebkost a vydrží na ní velmi dlouho, protože se nevstřebává. Pokožka je po jeho použití stále promaštěná, a tak přestává postupně vytvářet přirozený kožní maz a ztrácí schopnost jeho regenerace se tak pokožka stává závislou na další dávce parafínu a při jeho nedostatku je suchá a citlivá.

 

Čím jej nahradit?

Kvalitními rostlinnými oleji lisovanými za studena s certifikací přírodní kosmetiky. Skvělé jsou oleje jako mokřadkový, šípkový, sójový, slunečnicový, mandlový či konopný. Obsahují řadu důležitých výživných látek, vitaminy, steroly a esenciální mastné kyseliny. Velmi dobře se vstřebávají, nezanášejí kožní póry a podporují přirozené funkce pleti.

 

Skryté jedy v kelímku

PEG deriváty, syntetické tenzidy (odmašťovadla), emulgátory a stabilizátory se v kosmetice používají velmi hojně. Označuje je předpona PEG- nebo koncovka -eth a jsou to sloučeniny polyetylenglykolu, například PEG-100 Stearate, Steareth-21, Sodium Laureth Sulphate. „Tyto látky připravují pokožku o přátelské bakterie a ničí její přirozenou schopnost obnovovat kožní film. Navíc dodnes neexistují jednoznačné studie o tom, co se s nimi v našem těle vlastně děje,“ vysvětluje aromaterapeutka.

 

Čím je nahradit?

Místo „pegů“ se v přírodní kosmetice používají oligoglyceridy. V INCI je poznáte podle slova Polyglyceryl-X, kde X je číslo od 2 do 15 (např. Polyglyceryl-5 Oleate, Polyglyceryl-3 Diistearate atp.). 

 

Tělo je nedokáže odbourat

 

Při výrobě silikonových olejů se téměř ve všech krocích používají vysoce agresivní a jedovaté látky. Deriváty silikonu poznáte v INCI podle koncovky -icone nebo -icon. Označují syntetické silikonové oleje nebo silikonové emulgátory, jako například Dimethicone, Dimethicone Copolyol apod. „Pokožku a vlasy zdánlivě zjemňují, ale stejně jako u parafínu platí, že ji postupně zanášejí, až pomalu přestane vytvářet vlastní tukovou vrstvu, stává se suchou a citlivou a potřebuje další dávku. Navíc je tělo nedokáže odbourat,

 

Čím je nahradit? 

V certifikované přírodní kosmetice se nahrazují jojobovým olejem nebo olivovým skvalenem, které mají podobné vlastnosti, nezatěžují životní prostředí a pro zdraví jsou přínosem.

 

Konzervanty 

Čím delší trvanlivost kosmetika má, tím vyšší a agresivnější bude obsah umělých konzervačních látek. Používá se například alkohol neboli etanol, který není tak účinný, a proto se musí používat ve vysokých koncentracích, které dráždí a vysušují kůži. Často se v různých formách používá ke konzervaci i toxický formaldehyd, který se může skrývat pod různými názvy: methylchlorisothiazolinone, methylisothiazolinone, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin a jiné. Dalšími konzervanty jsou i parabeny, které poznáte podle INCI názvů Methyl-, Ethyl-, Propyl-, Isopropyl-, Butyl-, Isobutyl-, Pentyl-, Phenyl-, Benzylparaben a jsou poměrně silně alergizující. „EU jejich použití omezuje, Isopropyl-, Isobutyl-, Phenyl-, Benzyl- a Pentylparaben jsou již zakázané. 

 

Čím je nahradit?

Správně konzervovaný krém, je ale také důležitý.

Nejlépe olejovou kosmetikou, která je bez vody, a konzervanty tudíž nepotřebuje. Pokud ale dáváte přednost přípravkům s obsahem vody, vybírejte certifikovanou přírodní a biokosmetiku, která může být konzervována například těmito látkami:

Sodium Benzoate, Benzoic Acid: benzoan sodný, kyselina benzoová – potravinářské konzervanty, které se vyskytují například v benzoové pryskyřici (Styrax Benzoin).

Potassium Sorbate: sorban draselný – potravinářský konzervant, který se vykytuje v nezralém ovoci.

Salicylic Acid, Sodium Salicylate: kyselina salicylová, salicylát sodný, v přírodě se vykytují například ve vrbové kůře (Salix Alba).

Phenethyalcohol: fenylethylalkohol – vonná látka vyskytující se třeba v růžové silici.

Alkohol: konzervuje až od 20 % obsahu, v přírodě je rozšířený ve zkvašeném ovoci.