ČTĚTE,, INGREDIENTS,, NA ETIKETĚ VÝROBKU

Jak se vyznat v kosmetice ?

 

Sulfáty, konzervanty, parafín ..... Běžné složky kosmetiky, které však pleti nemusí vůbec svědčit.

Víte, co obsahují přípravky na vaší poličce v koupelně nebo v kosmetické taštičce?

 

Šifra jménem INCI 

„Na každém výrobku písmenka, obvykle hodně maličká, skrývají tzv. INCI neboli mezinárodní názvosloví pro kosmetické suroviny. Složky výrobku v něm uvedené musejí být řazeny sestupně od největšího zastoupení. Háček je ovšem v ingrediencích, jichž je ve výrobku méně než jedno procento, ty se totiž mohou řadit libovolně. To samozřejmě výrobci vědí a vyvolají zdání vyššího obsahu účinných látek, než jich ve výrobku skutečně je.“ Pro pochopení nabízíme složení měsíčkové pleťové vody: Ingredients (INCI): Aqua, Panthenol, Polysorbate 80, Calendula Officinalis Flower Extract, Citrus Aurantium Dulcis Peel Oil, Sodium Benzoate. „Podle uvedeného složení v INCI by se mohlo zdát, že obsahuje mnoho měsíčkového extraktu (Calendula Officinalis). Jenže pokud je extraktu pod 1 %, může být složky Sodium Benzoate (benzoan sodný – konzervant) 0,9 % a měsíčkového extraktu 0,01 %, a přesto může být na etiketě zařazen před konzervant. To pak vyvolá pocit většího obsahu přírodního extraktu než konzervantu,“ 

 

Vytváří závislost

 

Parafín je jednou z hlavních složek většiny běžné kosmetiky. Je to minerální (parafínový) olej vyráběný z ropy. INCI název je Paraffinum Liquidum nebo Mineral Oil. Běžně je v masážních a koupelových olejích, v pleťových mlékách a krémech i ve vlasové kosmetice. „Vytváří na pokožce film, který způsobuje zdánlivou hebkost a vydrží na ní velmi dlouho, protože se nevstřebává. Pokožka je po jeho použití stále promaštěná, a tak přestává postupně vytvářet přirozený kožní maz a ztrácí schopnost jeho regenerace se tak pokožka stává závislou na další dávce parafínu a při jeho nedostatku je suchá a citlivá.

 

Čím jej nahradit?

Kvalitními rostlinnými oleji lisovanými za studena s certifikací přírodní kosmetiky. Skvělé jsou oleje jako mokřadkový, šípkový, sójový, slunečnicový, mandlový či konopný. Obsahují řadu důležitých výživných látek, vitaminy, steroly a esenciální mastné kyseliny. Velmi dobře se vstřebávají, nezanášejí kožní póry a podporují přirozené funkce pleti.

 

Skryté jedy v kelímku

PEG deriváty, syntetické tenzidy (odmašťovadla), emulgátory a stabilizátory se v kosmetice používají velmi hojně. Označuje je předpona PEG- nebo koncovka -eth a jsou to sloučeniny polyetylenglykolu, například PEG-100 Stearate, Steareth-21, Sodium Laureth Sulphate. „Tyto látky připravují pokožku o přátelské bakterie a ničí její přirozenou schopnost obnovovat kožní film. Navíc dodnes neexistují jednoznačné studie o tom, co se s nimi v našem těle vlastně děje,“ vysvětluje aromaterapeutka.

 

Čím je nahradit?

Místo „pegů“ se v přírodní kosmetice používají oligoglyceridy. V INCI je poznáte podle slova Polyglyceryl-X, kde X je číslo od 2 do 15 (např. Polyglyceryl-5 Oleate, Polyglyceryl-3 Diistearate atp.). 

 

Tělo je nedokáže odbourat

 

Při výrobě silikonových olejů se téměř ve všech krocích používají vysoce agresivní a jedovaté látky. Deriváty silikonu poznáte v INCI podle koncovky -icone nebo -icon. Označují syntetické silikonové oleje nebo silikonové emulgátory, jako například Dimethicone, Dimethicone Copolyol apod. „Pokožku a vlasy zdánlivě zjemňují, ale stejně jako u parafínu platí, že ji postupně zanášejí, až pomalu přestane vytvářet vlastní tukovou vrstvu, stává se suchou a citlivou a potřebuje další dávku. Navíc je tělo nedokáže odbourat,

 

Čím je nahradit? 

V certifikované přírodní kosmetice se nahrazují jojobovým olejem nebo olivovým skvalenem, které mají podobné vlastnosti, nezatěžují životní prostředí a pro zdraví jsou přínosem.

 

Konzervanty 

Čím delší trvanlivost kosmetika má, tím vyšší a agresivnější bude obsah umělých konzervačních látek. Používá se například alkohol neboli etanol, který není tak účinný, a proto se musí používat ve vysokých koncentracích, které dráždí a vysušují kůži. Často se v různých formách používá ke konzervaci i toxický formaldehyd, který se může skrývat pod různými názvy: methylchlorisothiazolinone, methylisothiazolinone, imidazolidinyl urea, DMDM hydantoin a jiné. Dalšími konzervanty jsou i parabeny, které poznáte podle INCI názvů Methyl-, Ethyl-, Propyl-, Isopropyl-, Butyl-, Isobutyl-, Pentyl-, Phenyl-, Benzylparaben a jsou poměrně silně alergizující. „EU jejich použití omezuje, Isopropyl-, Isobutyl-, Phenyl-, Benzyl- a Pentylparaben jsou již zakázané. 

 

Čím je nahradit?

Správně konzervovaný krém, je ale také důležitý.

Nejlépe olejovou kosmetikou, která je bez vody, a konzervanty tudíž nepotřebuje. Pokud ale dáváte přednost přípravkům s obsahem vody, vybírejte certifikovanou přírodní a biokosmetiku, která může být konzervována například těmito látkami:

Sodium Benzoate, Benzoic Acid: benzoan sodný, kyselina benzoová – potravinářské konzervanty, které se vyskytují například v benzoové pryskyřici (Styrax Benzoin).

Potassium Sorbate: sorban draselný – potravinářský konzervant, který se vykytuje v nezralém ovoci.

Salicylic Acid, Sodium Salicylate: kyselina salicylová, salicylát sodný, v přírodě se vykytují například ve vrbové kůře (Salix Alba).

Phenethyalcohol: fenylethylalkohol – vonná látka vyskytující se třeba v růžové silici.

Alkohol: konzervuje až od 20 % obsahu, v přírodě je rozšířený ve zkvašeném ovoci. 

Přihlaste se prosím znovu

Omlouváme se, ale Váš CSRF token pravděpodobně vypršel. Abychom mohli udržet Vaši bezpečnost na co největší úrovni potřebujeme, abyste se znovu přihlásili.

Děkujeme za pochopení.

Přihlášení