Rozhovor s Mýdlárnou ERDÉ

Následující článek vznikl na základě spolupráce se společností SAYU, vyrábějící menstruační kalhotky.

Rozhovor s Renatou Dujsíkovou

Mýdlárny Erdé: „Mýdlo zraje jako víno!“

 

Rozhovor s Renatou Dujsíkovou z Mýdlárny Erdé: „Mýdlo zraje jako víno!“
 
 

Na první pohled působí obyčejně, skrývá se v něm však spousta magie. O čem mluvíme? Přece o kostce mýdla! Když jsme pátrali po mýdle, o které bychom rozšířili náš sortiment, u Mýdlárny Erdé padla jednohlasná shoda – proč, to vám asi nejlépe ukáže náš nový rozhovor s její majitelkou Renatou Dujsíkovou.

 

Co bylo tím prvním impulzem, že jste začala vyrábět přírodní kosmetiku?

 

R. Dujsíková: Vzpomínám na svoje začátky, které se datují více jak před 10 lety, jak bylo těžké najít informace a podklady k výrobě přírodní kosmetiky. Tou dobou si lidé opět začali uvědomovat, že návrat k přírodní kosmetice je ta správná cesta. Díky obrovské poptávce je v současné době vše mnohem dostupnější. 
Moje farma mi nabízela spoustu krásných surovin, které jsou pro výrobu přírodního mýdla nezbytné. 

 

 

 

 V jakém momentě Vás napadlo, že byste mohla s kosmetikou podnikat?  

 

R. Dujsíková: Když někdo začne vyrábět mýdla pro svou potřebu, tak už nelze přestat. Je to velmi návykové a inspirativní. Nápad prodávat přírodní kosmetiku přišel v době, když jsem viděla na své rodině, jak funguje a pomáhá přírodní kosmetika. I zpětná vazba zákazníků mě ujistila, že jdu tou správnou cestou. Nejenže jsem jim mohla osobně poradit, ale i oni mě inspirovali k vytváření nových produktů, které by mohly pomoci při různých kožních problémech.

 

Na e-shopu SAYU nabízíme Lanolínové mýdlo od paní Dujsíkové. To je ideálním prostředkem k šetrnému ručnímu vyplachování menstruačních kalhotek před samotným praním v pračce. Dále nabízíme Intimní mýdlo s esenciálními oleji, které se nám osvědčilo také na mytí pokožky celého těla. 

 

Jak veliká je vaše firma?

 

R. Dujsíková: Jsme rodinný podnik a výrobě věnujeme veškerý čas. Naše firma není pro nás jen prací, ale je i naším koníčkem, který nám dává smysl.

Kosmetiku vytváříme v podstatě od nuly – vyvíjíme receptury, vyrábíme mýdla, balíme je do obalů, které si sami navrhujeme. Výrobky si také sama fotím, záleží mi na tom, aby fotky vyzařovaly přesně takovou atmosféru, jaká se k přírodní kosmetice hodí a jak já to cítím.

 

Jak probíhá vývoj různých typů produktů? Kde čerpáte inspiraci?

 

R. Dujsíková: Recepturu každého mýdla ladím zvlášť – tak, aby mělo správný poměr aktivních látek a společně měly přesně takové účinky a vlastnosti, jaké se od daného mýdla očekává. Experimenty s různými surovinami mě nesmírně baví. Inspirací je stálé nacházení přírodních látek a bylin z různých zdrojů, ale také i členství v České kosmetologické společnosti, díky němuž mám přístup k aktuálním informacím a studiím ve svém oboru. 

 

Jak dlouhá je cesta k objevení těch správných receptur, poměrů ingrediencí? 

 

R. Dujsíková: Vůbec to není tak jednoduché, jak by se mohlo zdát. Dnes už vím, co od které ingredience, nebo jejich kombinace můžu očekávat. Jsou za tím léta výroby a pozorování jejich účinků při zkoušení receptur. Teď už si dokážu předem představit, jaké bude mít mýdlo účinky, jakou bude mít mýdlo pěnu nebo tvrdost.

Mýdla se dnes vyrábějí jinak, než tomu bylo za našich babiček. Přírodní mýdla jsou v dnešní době vyráběna z kvalitních másel a olejů, aby zanechávala příjemný a komfortní pocit na pokožce a nevysušovala ji. Výběrem olejů při výrobě můžeme zacílit na jeho vlastnosti. Díky přesným recepturám a skladbě olejů, můžeme vyrobit mýdlo pro citlivou pokožku, vlasovou pokožku, intimní mýdlo nebo mýdlo na praní.

 

 

Které suroviny jsou pro vás stěžejní?

 

R. Dujsíková: Existuje mnoho nádherných bylin, másel i olejů, které bych chtěla vyzkoušet. Stále mě to baví. Je to krásná práce, spojení s přírodou, bylinkami, to vše mi dává radost a pocit naplňující práce.

Ráda pracuji s bylinkami, jsou totiž nejen prospěšné, ale díky nim může mýdlo získat i krásnou přírodní barvu, která nebude zatěžovat pokožku. Například pudr z kopřivy, růží, heřmánku, vytvářejí krásné odstíny v mýdle.

 

Jaký je Váš nejoblíbenější produkt, který používáte denně?

 

R. Dujsíková: Své produkty používám denně a mám je ráda. Nabídku produktů jsem vlastně vytvořila dle potřeb ženy, která používá kosmetiku v průběhu celého dne.

Jeden výrobek vám bohužel jmenovat nedokážu – musela bych jich vyjmenovat celou spoustu, od mýdla až po přípravky na čištění pleti, krém nebo sérum.

 

Jaká je Vaše filozofie, čeho se snažíte u svých výrobků dosáhnout? 

 

R. Dujsíková: V dnešní době je častokrát dobrý marketing kladený před kvalitu výrobků. Já se ale snažím, aby všechny mé výrobky fungovaly přesně tak, jak se od nich očekává a splnily představy našich zákazníků. Neustále tvořím nové receptury, inovuji a díky novým impulzům od našich zákaznic se snažím vytvořit přesně takový produkt, který odpovídá vysokým nárokům na kvalitu přírodní kosmetiky. Proto se nesnažím podléhat módním trendům, ale je pro mě důležité, aby výrobek byl nadčasovou stálicí na trhu. Mým cílem je, aby se pro mé výrobky zákaznice rády vracely – to mi dělá největší radost.

 

https://sayu.cz/